a

Naša priča

Mi smo obitelj, strastveni zaljubljenici u umjetnost i kulturnu baštinu Dalmacije.

Naša vizija je da vam ponudimo luksuzno gostoprimstvo okruženo umjetnošću.

Pozivamo vas da otkrijete svoj novi dom u Merli.

Postanite dio naše priče.

Merla je savršeno mjesto za uživanje, za sve vaše svijetle i sunčane životne trenutke.

Merla Art & Luxury Rooms

R

U srcu grada Splita, najluđeg i najlipšeg grada na svitu, smjestila se Merla, autentična dalmatinska kuća s četiri luksuzne sobe. Nalazi se u Slavićevoj ulici, pet minuta hoda od svih važnijih mjesta u gradu.

Merla, što u Dalmaciji znači čipka delikatna je tkanina izrađena od niti u različitim uzorcima. Nastaje u doba renesanse na području Mediterana i zapadne Europe.

Oduvijek su se djevojke u Splitu uresivale merlom. I kuće su se ukrašavale različitim vrstama merle. Odatle i naziv za ovu dalmatinsku kuću inspiriranu tradicijom. Dizajn kuće nadahnut je drevnim načinima gradnje, izveden modernim rješenjima i uobličen dozom umjetnosti.

Umjetnost u našim sobama

U svakom kutku kuće nalaze se originalna ulja Hrvoja Marko Peruzovića hrvatskog akademskog slikara koji je izradio slike specijalno za kuću Merla s motivima čipke.

Agava

R

Agava

Prekrasna soba za troje ljudi s malim vrtom gdje možete uživati u svojoj maloj oazi. U gradu Hvaru, još od 19 st., u benediktinskom samostanu izrađuje se čipka od niti agave. Tanke bijele niti izvlače se od svežeg lista agave. Niti su utkane u različite uzorke, a ova hvarska čipka upisana je na UNESCO – vu listu nematerijalne baštine.

Dalmatinske Retičele

R

Dalmatinske Retičele

Lijepa prostrana soba inspirirana koraljima Jadranskog mora.

Retičela doslovno znači mala mrižica. To je šivana čipka koja ima kvadratni prostor koji je urezan u platno unutar kojeg se nalazi paukova mreža od koje se radi čipka.

Muštra

R

Muštra

Šarmantna soba na drugom katu gdje se možete opustiti i uživati.

Muštra je uzorak tkanine ili nacrt za izradu čipke. Posebno je zanimljivo metaforičko značenje riječi. Muštra je naziv za osobu koja je skolona izvlačenju od dužnosti i snalažljivošću dolazi do cilja.

Dota

R

Dota

U potkrovlju krije se posebna soba s prekrasnom terasom. Sjednite, opustite se i uživajte u pogledu na krovove kuća strarog dijela Splita.

Dota znači miraz. U Dalmaciji čim ti žensko dite završi školu počinje se pripremati roba za udaju ukrašena merlama.

Crpili smo inspiraciju iz bogate kulturne i prirodne baštine Dalmacije.

Luxury Rooms

in the heart of the Old Town Split

Klima uređaj

Sobe za nepušače

Besplatni WiFi

Terasa

Aparat za pripremu kave/čaja u svim jedinicama

Recepcija (24 h)

+385 99 207 9999
Slavićeva ulica 37, 21 000 Split
info@merlarooms.com

3 + 5 =